Få lægemidler udgør et lige så stort klimaproblem molekyle for molekyle som anæstesigasserne, men lægemidler som helhed udgør trods dette omkring ¼ af det danske sundhedsvæsens CO2-aftryk. Ydermere findes humane lægemidler allerede nu mange steder i naturen og kan have skadelige effekter på blandt andet vandmiljøet. Derfor er det vigtigt at mindske forbruget og særligt spildet af lægemidler så meget som muligt.
Spild af lægemidler forekommer hyppigt indenfor anæstesien og den intensive terapi, da der ofte trækkes for meget op eller blandes lægemidler ‘for en sikkerheds skyld’, som siden må smides ud.
Yderligere viser flere undersøgeler, at indpakning, sprøjter og infusionssæt ofte udgør en væsentlig del af klimaaftrykket for lægemider til intravenøs brug.
Intravenøse væsker er naturligvis også lægemidler og kan have et signifikant CO2-aftryk. En livscyklusanalyse af CRRT (Continuous Renal Replacement Therapy) viste, at dialysevæskerne udgjorde den største del af CO2-aftrykket pr. 72 timers behandling.
Tiltag for at mindske klimaaftrykket af lægemidler inkluderer:
Database med livscyklusanalyser:
https://healthcarelca.com/database
Danske regioners klimastrategi:
https://www.e-pages.dk/regioner/225/
Livscyklusanalyse af paracetamol IV og PO
https://www.bjanaesthesia.org/article/S0007-0912(23)00725-0/abstract
Livscyklusanalyse af CRRT
https://shcoalition.org/wp-content/uploads/2019/10/CRRT-with-Prismaflex.pdf